Äntligen fredag igen! Fredagsmyskladdisar!!!
Iden kom igår när jag fick för mig att göra kladdkakemuffins. Receptet har jag fått av min vän Anna som numera flyttat med sin norska make till Kina. Hoppas kunna ge henne lite hemlängtan med dessa! Vi bakade dem tillsammans för några år sedan när hon och sonen var här och hälsade på, och hon undvek mjölkprodukter för bebben hade magknip.
Toppingen är en klassisk morotskaketopping (alltså inte mjölkfri!) som jag vet att äldsta grabben är galen i, och jordgubben kom till med tanke på min 2-åring som älskar sådana. Lägligt att muffinsarna sjunker ihop så det bildas en grotta, som gjord för att fyllas med kladdigt gott! Kort sagt Fredagsmyskladdisar, som nu står och inväntar kvällen i kylskåpet.
Kladdkakemuffins à la Anna
2 ägg
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
100 gr smält smör (alt. mjölkfritt margarin el ca 1 dl smakneutral olja)
ev 6-12 rutor mörk choklad av god kvalitet.
Vispa ägg och socker poröst. Vispa ner övriga ingredienser, blanda gärna de torra först, smöret sist. Fördela i 12 normalstora eller 6 stora muffinsformar. Tryck ner en ruta choklad i mitten av varje form och grädda i 200 grader (175 i varmluft) i ca 8-9 resp 10-12 minuter.
Mina ovan, i stor form och muffinsplåt, gräddades i 175 gradig varmluftsugn i 10 minuter och fick sedan svalna i plåten. Kakan sväller upp men ska vara riktigt lös och kladdig i mitten, i princip ska bara kanterna och ytan stelnat. Mitten sjunker ihop när de svalnar.
Muffinsarna kan med fördel förvaras i kyl och ätas dagen efter, om man kan hålla sig så länge...
Topping
130 gr philadelphiaost naturell
130 gr smält och avsvalnat smör
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker eller 1/3 tsk vaniljpulver (alt, lite pressad citron och finrivet skal)
Rör ihop mjukosten och smöret och rör ner flor- och vaniljssocker. Rör tills smeten är helt utan klumpar. Ställ kallt ca 30 minuter och spritsa eller klicka ut på de kylskåpskalla muffinsarna ovan.
Dekorera och njut!
Själva muffinsarna är i princip omöjliga att misslyckas med bara man trycker ner chokladbiten i smeten och inte gräddar för länge. Jag har en gång bakat med blockchoklad och utan att trycka ner den ordentligt, och det blev inte bra. Då fick chokladen liksom stekyta istället för att smälta. Marabou, Lindt och Valhrona har jag provat med bra resultat. Även med vit choklad, men den tål inte värmen bra så den måste ner under smetens yta.
Till glädje!
Kan meddela att de föll äldsta sonen i smaken, men 2-åringen åt bara själva kakan. Och med tanke på fettinnehållet är det inte konstigt att man blev rejält mätt heller. Det hade räckt bra att göra dem normalstora, men wow-faktorn hos barnen var klart värd storleken! De gick ju bra att dela också...
SvaraRadera