 |
Delar av dagens flit. I kastrullen finns omgång 2 av flädersaften, den första är redan på flaska. |
Nu har jag varit flitig i köket igen, och pustar ut framför datorn med ett glas hemgjord och jordgubbsspetsad flädersaft. Sommar på flaska! I brist på bra sommarväder trotsade jag och barnen, och ett lånebarn från grannen, häromdagen den starka vinden och stretade iväg mot mitt favoritfläderställe. Nu föll det sig så att vi redan på vägen dit hittade en buske med stora härliga blomklasar, så vi slapp gå hela vägen fram. De äldre barnen gick loss hårt på busken innan jag lyckades bromsa dem till att bara plocka blomklasarna men sedan var de väldigt effektiva och hade rätt kul under tiden vad det verkade. Jag och 2,5-åringen plockade i egen påse, som han stolt bar runt på fastän påsens längd tvingade honom att hålla händerna nästan under hakan. Ca 120 klasar senare vände vi hem igen, och jag insåg på bärkassarnas storlek att det nog får bli två laddningar saft i år. Kastrullen rymmer bara 10-15 liter, och det tar mer plats med blomklasar, citroner och sockerlag än man tror...
Receptet kommer från Anna Bergenströms "Nya Annas mat", en förträfflig kokbok som innehåller det mesta av inspiration och mumsiga recept. (Faktiskt finns till och med min barndoms favoritkladdkaka med korrekt namn - Ekstakaka. Jag, liksom min pappa, gick i Eksta skola (Gotland) som barn. Men det är en parentes.)
Flädersaft
25 - 35 blomklasar av äkta fläder (sambucus nigra, den med platta blomställningar)
3 citroner
1,5 liter vatten
1,5 - 2 kg socker
50 g citronsyra
Mycket riktigt fick jag dela upp fläderblommorna till två omgångar, den ena lade jag i frysen så länge, och dessutom blev det till att dubbla receptet. Tänkvärt är att när man tinar blomklasarna igen blir de genast bruna, så ta inte upp dem förrän du är klar att hälla på sockerlagen. Smaken är kvar, men det ser mindre trevligt ut.
Min första omgång bestod av:
50-60 fläderblomsklasar
6 ekologiska citroner, tvättade och skurna i tunna skivor, alla kärnor bortpetade
3 liter vatten
4 kilo socker
90 g citronsyra (dvs 3 små paket)
Lägg blomklasar och citronskivor i värmetåligt krus eller stor kastrull. Koka upp vattnet och lös sedan socker och citronsyra i det. (Koka inte upp med sockret i för då blir saften lite mörk.) Häll sockerlagen över blomklasar och citronskivor, rör runt och täck med plast eller lock. Låt stå och dra 3-4 dagar på sval plats och rör om ett par gånger om dagen. Det blev 3 dagar i köket den här gången, för jag orkade inte planera in att springa ut i garaget och röra om morgon och kväll. Och dessutom är risken att jag får hjälp att röra av ett välmenande barn mycket mindre på köksbänken. Det blev alldeles utmärkt och väldigt god saft, som vanligt. Men jag behöver nog skaffa en tätare silduk, för några små svarta saker (vill inte tänka på att de nog är insekter från början) följde med igenom duken. De får vara där, det handlar bara om enstaka.
Sila av och fyll ända upp i perfekt rena flaskor. Jag brukar frysa mycket av min saft, för då vet jag att den håller och så har jag helt enkelt inte bra flaskor till allt ihop. Det går utmärkt att frysa saft i tomma, och rena, PET-flaskor om man bara fyller dem till mellan 2/3 och 3/4 så flaskan kan utvidga sig tillräckligt i frysen. Smidigt att ta fram sedan.
Sockerlagen i min dubblerade version blir 6 liter, så minst 10 liter behöver kärlet som saften ska dra i vara. Man ska ju ha plats att röra också. Det gula och grå grumset/bottensatsen som blir i botten är pollen och växtdelar från blomklasarna, och helt ok. Om saften däremot får stå länge i öppnad flaska i kylen eller i rumstemperatur så bildas ofta lite trådiga och geléaktiga strukturer i bottenskiktet - kassera då! Det ska inte växa saker i saft!
 |
Omgång 2: tinad fläder, apelsin och citron
|
Precis innan jag ska sila av flädersaften plockar jag upp citronskivorna och lägger undan dem. De blir en alldeles utmärkt marmelad, med lite vuxen smak, om man vill det. Det är därför jag lägger ner tid på att plocka bort alla kärnor när jag gör saften. Receptet är mitt eget och kan med fördel kokas på så väl bara citron som med citron och apelsin blandat. Det sistnämnda tycker jag själv är godast så den andra omgången flädersaft tog jag 4 apelsiner och 3 citroner.
Det brukar bli väldigt vackert guldgul saft när man har apelsiner i, och den blir lite lenare i smaken.
Vill man att fruktbitarna i marmeladen ska vara mjukare kan man koka dem ca 10-15 minuter i enbart vatten, låt säga ca 1,5 - 2 dl extra eftersom det kokar bort en hel del.
Fläder- och citronmarmelad
6 skivade (och gärna flädersaftsindränkta) citroner
4-5 dl socker (motsvarande mängden citronhack)
4 dl outspädd flädersaft (Ersätts med 2 dl vatten och 2 dl socker om så önskas)
4 dl vatten
 |
Kokas livligt. |
Kör citronskivorna som hastigast i mixer så att de blir hackade till den storlek du önskar. Jag låter några långa skalbitar finnas kvar. Mät upp hacket. Det blir ca 4-5 dl. Jag blandade allt i en vid och tjockbottnad kastrull (minst 3 liters), så i med motsvarande mängd socker, vatten och flädersaft. Man kan spara ca 1 dl av flädersaften om man vill, eftersom flädersmaken blir snällare när den kokat länge, och tillsätta på sluttampen istället. Men skillnaden i slutresultat blir inte jättestor och jag tycker koket ska få jobba ifred så jag blandar oftast i allt på en gång och tittar till och rör om i kastrullen lite då och då bara. Koka livligt på medelvärme i 30-50 minuter, eller helt enkelt tills det tjocknat till, mörknat något och håller för marmeladprov. Oftast gör jag det enkelt för mig även här och häller lite i ett decilitermått av metall och ställer i frysen tills det svalat. Då får man ju provsmaka också! När jag är nöjd med konsistensen öser jag försiktigt upp i rena glasburkar, vrider på locken ordentligt och ställer burkarna upp och ner ett tag. Det är väldigt få bakterier och mögelsporer som överlever den behandlingen, om det nu mot förmodan skulle sitta några kvar i locket.
 |
No comment! :) |
När jag nu rotade runt i frysen för att få plats med fläderblommor och all jordgubbssylt jag gjorde förra veckan lade jag märke till att jag faktiskt hade 2 påsar jordgubbar kvar i frysen sedan förra året. Fick för mig att ta upp dem och försöka mig på den typen av sylt som svärmor bjudit på någon gång, med hela bär. Alltså fick jordgubbarna tina direkt i kastrullen under dagen, långsamt. När de tinat klart och vattnat ur, som de ju alltid gör när de frusits, satte jag helt enkelt på plattan på låg värme och när jordgubbsjuicen runt bären blivit lite varmare hällde jag i socker och smakade av tills jag tyckte det smakade bra. Sedan lät jag allt koka upp långsamt och rörde bara om ytterst varsamt lite då och då. Så fort det kokade upp tog jag av kastrullen från värmen och portionerade upp i glasburkar respektive frysburkar. Lite ska få flytta in i frysen igen, som ett försök. Det blev väldigt goda jordgubbar och saften runt dem kommer göra sig perfekt runt en rejäl kula vaniljglass. Hm, jag kanske ska försöka mig på att göra jordgubbssirap någon gång...
Men nu ska jag nöjd gå och knyta mig! Och försöka sova trots klickandet av avsvalnande lock i köket. Godnatt!