Välkommen

Välkommen! Kul du ville titta in och se vad som händer i mitt kök och vardagsrum!

tisdag 10 juli 2012

Bebisvänliga scones

Idag fick min Kitchen Aid jobba igen, alltid lika pålitlig. 
Jag har kylen full av matrester, och barnen är inte direkt motiverade att hjälpa mig med problemet. Så ikväll matlagningsvägrar jag och gör scones till de som inte behagar äta samma mat idag som igår. Räknar kallt med att det blir över även scones. De kommer att fungera till frukost också. Eftersom jag vill att även min 8-månaders kille ska kunna mumsa lite gjorde jag mitt fiberrika recept till ett mer bebisvänligt. Vill man vara extra noga med salthalten kan man använda osaltat smör, men jag menar att det lilla som finns i vanligt smör är ok vid hans ålder. Han ska ju inte äta det enbart utan väl utblandat i brödet. 


Scones, bebisvänliga.

1 dl havregryn
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 gr smör
2 dl mjölk



Lägg de torra ingredienserna i bunken och skiva smöret i tunna skivor över. Jag använde mitt beaterblade idag eftersom det skrapar rent bunkens kanter under arbetets gång och eftersom degen inte ska knådas utan bara gå ihop. Det är lagom att låta maskinen stå på lägsta hastighet medan man plockar fram mjölken ur kylen och mäter upp, sen är det bara att hälla en dl i taget och ställa in mjölken igen så är degen klar. Dela den kladdiga degen i två lika stora delar och tryck ut dem med handen till 1,5 - 2 cm tjocklek på bakplåtspapper. Pricka med gaffel och tryck en matkniv igenom degen i så stora bitar som du önskar så är det lätt att bryta isär dem sedan. Grädda i 150-175 grader varmluft i ca 12-15 minuter, tills de fått lite blygsam färg och låter ihåliga om man knackar på deras undersida. 
Till bebis skär jag av kanterna, till de större barnen räcker det att dela på mitten eller äta dem som de är. Nu vet jag några som kommer bli överraskade över att mamma inte lagat mat...
Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar