Välkommen

Välkommen! Kul du ville titta in och se vad som händer i mitt kök och vardagsrum!

onsdag 29 februari 2012

Handledsvärmare

Lägger upp mönster på handledsvärmare som jag pusslat ihop av två mönster från drops  http://garnstudio.com/  efter att ha gjort en halsvärmare till en väninna.


Handledsvärmare   
En något smalare kombination av Drops mönster 108-25 och 134-8 (halsvärmare). Passar bättre på mina smala handleder är Drops orginal. Jag gjorde mina i Drops Lima och använde virknål 4,5.
Storleken kan anpassas ganska lätt efter handleden. Solfjädermönstret består i min version av 5 rapporter som är 6 fm i bredd (= 30fm) men eftersom jag bara har 26 fm runt handleden hoppar jag över 1 fm istället för 2 fm 4 ggr när jag gör första varvet solfjädrar, det syns inte. 
I sista varvet solfjädrar på bilden nedan har jag gjort dubbelstolpar mellan dubbelstolp-grupperna. Gör man vanliga stolpar får man kraftigare böjning i solfjädersbågen, och det tyckte jag blev bättre så jag skrev mönstret så. 
Avsluta varven med sm i lm, börja nästa med lm. 
Gör 32 lm och slut till ring med sm i första lm. 
1: Virka en lm och sedan 1 fm i varje lm men hoppa över var 5:e (26 fm när varvet är slut).  Önskas en mer elastisk kant så gör fler lm och hoppa över var 4:e istället.
2: Gör 3 lm, 1 dubbelstolpe i varje fm. Avsluta med sm i tredje lm. 
3: Gör 1 lm, 1 fm i varje dubbelstolpe.
4-7: Upprepa varv 2 och 3, 2 ggr. 
8: 1 lm, 1 fast maska i samma, *hoppa över 2 fm, 4 st 1 lm och 4 st i samma fm, hoppa över 2 fm, 1 fm*. (Det är här jag hoppar över 1 fm ist för 2, 4 ggr spritt över varvet.) Upprepa * till * varvet ut och avsluta med sm i varvets första fm. 
9: 3 lm, *4 st, 1 lm, 4 st i lm mitt i förra varvets stolpgrupp, 1 st i fm mellan förra varvets stolpgrupp*. Avsluta med sm i 3:e lm.  
10: samma som varv 9, med 1 st i st mellan föregående varvs solfjädrergrupper.
11: 3 lm *4 dst, 1 lm, 4 dst i lm mitt i förra varvets stolpgrupp, 1 st i fm mellan förra varvets stolpgrupp*. Avsluta med sm i 3:e lm. 
12: 3 lm *9 dst i lm mitt i förra varvets stolpgrupp, 1 st i fm mellan förra varvets stolpgrupp*. Avsluta med sm i 3:e lm. 
Ta av tråden och fäst. 


fredag 24 februari 2012

Fredagsmys

Fredag! Fredagsmys så klart! Det innebar idag popcorn medan 2-åringen var vaken, och när han stupat med vällingen i säng fortsatte jag och 7-åringen med glass, hallon och chokladsås. Hemgjord chokladsås! För att det är godast, och i ärlighetens namn för att O´hoys chokladsås inte överlever länge i kylen den heller så det finns ändå ingen hemma. Men ingredienserna brukar finnas. Receptet jag numera kan utantill kommer ursprungligen härifrån: http://www.efterratter.se/hemgjord-chokladsas. Det här är min version av det. Lika populär hos 7-åringen som hos mig, men de yngre föredrar glassen enbart. Men jag måste utfärda en varning! Tro inte du kommer att kunna ha kvar det som blir över till nästa gång. Den liksom dunstar iväg från kylen, skedvis...

Chokladsås
1 dl grädde
0,5 dl mjölk
1 dl rårörsocker
0,5 dl kakao (gärna Valrhona eller Änglamark)
1 tsk vaniljpulver
ca 1 msk smör


Koka grädde, mjölk, socker och kakao i 3-5 minuter under omrörning, tills det börjar tjockna. Ta av från värmen och rör ner vaniljpulver och smör. Servera!



torsdag 23 februari 2012

Tårta och offentlig lakritslimpa

Grattis Kronprinsessparet!
Välkommen till världen lilla prinsessa!

Eftersom jag varit helt i min egen värld idag, med ombyggnadsplanering och egen bebis med storebröder insåg jag ju inte att vi fått en tronföljare till förrän jag redan var på väg ut ur affären. Stressad för att hinna till hämtning så for jag och hämtade kidsen först och sedan åkte vi tillbaka och köpte princesstårta, så klart. Precis som stora delar av den svenska befolkningen antar jag. Man ska aldrig tacka nej till ett tillfälle att äta tårta! :) Min underbara tvååring delar den åsikten med mig och valde jublande ut en vackert rosa tårta med hjärtan och "blåmma" från Coops butiksbageri. Riktigt god men den mäter sig inte med tårtorna det lokala bageriet gjorde. Det har ju tyvärr lagt ner så idag var det baka eget eller Coop som gällde. Och tårtan är redan slut...

Gårdagens bröd blev en lakritslimpa, eller snarare ett alternativ eftersom originalet (som jag kallar lakritspannacotta = ledtråd) är lite omständigt. Det receptet har jag dessutom bestämt ska vara hemligt så det bloggar jag inte ut. Det här är ganska nära men inte fullt ut den av 7-åringen älskade limpan. Men han gillade den här också.


Alternativ lakritslimpa

180 g uppfriskad men kylskåpskall rågsurdeg
12,5 gr jäst
1 tsk socker
4,5 dl ljummet vatten och julmust (ca 50/50, gärna mer must)
1 msk organic black treacle
1 msk lakritsextrakt
1 msk brödkryddor
ca 700 g rågsikt 
3/4 msk salt
Rör ut jästen och surdegsgrunden i degvätskan. Tippa i resten utom de sista decilitrarna av mjölet och saltet. Låt maskinen gå en stund och tillsätt sedan resterande mjöl och salt. Knåda vidare. Degen blir seg men lite klibbig i ytan. Jäs den tills du har tid med den igen, kanske 2-5 timmar, i plastlåda eller under duk. Det spelar mindre roll med denna, men det går fortare i lätt oljad plastlåda även om det här är mer ett smidighetsbröd än bråttombröd. När degen jäst klart, och kanske är dubbelt så stor som i början, vält ut den på bakbordet, dra lite i den och vik ihop den på tre två gånger, alltså sidorna in mot mitten två gånger. Forma sedan till en limpa och lägg i form, jäsform eller ugnsform. Jag jäste denna direkt i Tupperwares Ultrapro 3,5l (tror den heter så). 1,5 timme senare satte jag in hela Ultrapro i ugnen i 225 grader varmluft. Efter 15 minuter tog jag av locket och vred ner till 175 grader.  Sedan tog det ytterligare ca 30-40 minuter innan termometern jag satt i brödet talade om att det var 96 grader i innertemperatur och den mumsigt doftande limpan fick flytta ut ur ugnen och in i en kökshandduk på galler istället. Knaprig men seg yta och mjukt mumsigt inre! Jättegott med apelsinmarmelad och ost, men alls inte fel med bara smör på heller. 

Treacle är en melassliknande rårörsockerprodukt som kan hoppas över, men som ger extra färg och fyllighet till brödet. Jag hittade den i en affär med enbart ekologiska varor. Vill man ha ett sötare bröd så lägg till eller ersätt trecle med mörk sirap. Lakritsextrakt finns i vissa ekologiaffärer, men annars på Panduro. 

Nä, nu är det sängläggning även för mamsen... God natt!

tisdag 21 februari 2012

Brandlarmsfranska

Sitter med en tremånaders kille bredvid mig. Han hostar en massa slem då och då, vilket blir bättre när jag håller honom mer upprätt. Funderar på hur jag ska lösa sovarrangemangen när jag skulle vilja sitta och sova med honom och det inte fungerar just nu. Sängen är nämligen upptagen av han bägge bröder också. Hur som helst är det hög tid att gå och lägga sig. Jag lyckas ändå inte lista ut hur jag ska kunna kopiera in bilden på brödet jag bakade till mellis idag. Tänkte jag skulle ta in hela pages-filen jag gjort men hittar inget sätt att få in det, men jag lyckas göra pdf av den i alla fall. Det kanske inte går. Hur som... Brödet jag bakade satte jag degen till igår när kidsen somnat. Busenkelt, man bara rör ihop. Knådar inte. Det är själva jästiden som gör jobbet. Dagen efter lägger man den i jäsform eller bakform och gräddar efter ytterligare några timmars jäsning. Så resultatet blev ett alldeles nybakt bröd till mellis när jag hämtat äldsta sonen i skolan. Jag kallar brödet brandlarmsfranska eftersom jag lyckades dra igång brandlarmet när jag gräddade det första. Här kommer receptet inklippt i alla fall, utan bild. Det fungerar bra att byta ut delar av vetemjölet mot grahamsmjöl eller havregryn om man vill lura i någon lite extra fibrer...


Brandlarmsfranska
3 cups vetemjöl (7,5 dl=450gr)
1/4 tsk torrjäst eller 12,5 g färsk
1,25 tsk salt
1,5 cup vatten (3,75 dl)
Blanda de torra ingredienserna. Lös färsk jäst i vattnet. Blanda ihop allt ganska snabbt till en kletig deg. Överarbeta inte. Knåda inte. Täck med plast eller lock. Plocka fram tålamodet och jäs degen i 12-18 timmar. Det kan gå lite fortare med färsk jäst än torr, men jäs ändå minst 10 timmar. Det är tiden som gör att smak och struktur utvecklas. 
Skrapa ut den nästan rinnande degen på väl mjölat bak ord och mjöla dina händer ordentligt. Forma försiktigt en fyrkant eller rektangel och vik på 3 två gånger. Alltså vik in sidorna på degen: topp över mitten, botten över mitten, och så höger respektive vänster över mitten. Låt sen degen jäsa ca 2-3 timmar i väl mjölad jäskorg eller vik in den i en mjölad handduk. Använd gärna fullkornsmjöl om du mjölar en handduk, det gör att det fastnar mindre och dammar mindre. 
Värm ugnen och en järngryta med lock till 275 grader. Om inte grytan är helt fri från matoljerester bildas massor av rök i den, därav kallas brödet brandlarmsfranska hos mig. Tippa ner degen i grytan och grädda med locket på i 30 minuter.  Öppna sedan och ta av locket och grädda vidare 15 minuter till. Håll koll på färgen på ytan, täck med folie om brödet börjar bli bränt (alternativt stäng av ugnen och låt det gå klart på eftervärmen). När man gräddar med lock på stannar ångan som frigörs från brödet under gräddningen kvar och man får ett professionellt resultat med krispig skorpa. Alternativet är att använda ångugn eller ställa in en skål med kokande vatten (som tas ut efter 30 minuter) en stund innan brödet ska gräddas. När brödet är klart tippas det ur grytan. Kontrollera att det låter ihåligt genom att knacka i botten, annars in i ugnen en stund till.  Låt svalna på galler utan handduk. Lyssna på hur ytan knastrar! 
Mums! 
Jim Lahey, Sullivan street bakery, demonstrerar receptet för New York Times Mark Bittman. Filmen finns på youtube under rubriken: Making no-knead bread. Det är där jag snott det! 

söndag 19 februari 2012

Frukost ensam!

Tänka sig! Jag sov 6 timmar i sträck i natt! Hör ju inte till vanligheterna med 2-åring och bebis i samma säng. Och när minstingen ammats och somnade om så snällt passade jag på att sätta igång en tvättmaskin och gå i duschen. Otroligt nog sov alla fortfarande när jag lämnade badrummet men när jag klev in i sovrummet för att hämta rena kläder öppnades sömndruckna ögon och tittade på mig.
Jag, mjukt: "Sov du älskling, det är nästan mitt i natten."
Han: "Är det dags att gå upp nu?"
Jag: "Nä. Men om det varit skoldag hade det varit bra."
Han, något surt: "Men varför väckte du mig då?"
Sedan lade han sig lite buffligt tillrätta och somnade om. Ljuvliga unge!

Hur som helst sitter jag en timme senare fortfarande ensam vid frukostbordet och njuter av att kunna dricka mitt te i lugn och ro. Har mumsat i mig en bit hembakad limpa och scones sedan gårdagens mellis. Klart underskattat med scones när man vill ha barnen att äta lite fiber för en gångs skull. Lyckades maskera in både fiberhavregryn och grahamsmjöl och han åt ändå med god aptit. Hihi! Lurad 7-åring!
Receptet blev lite torrt dock, trots att det innehåller mycket smör. Kanske blir det bättre med ett uppvispat ägg i. Får prova nästa gång. Här är receptet i alla fall, som det provades igår.

Scones, med fiber

1 dl fiberhavregryn
1 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 gr smör
2 dl mjölk

Blanda de torra ingredienserna och hacka/smula ner smöret i dem så att det finfördelas. Häll på mjölken och jobb snabbt ihop till en kladdig deg. Knåda inte, bara blanda ihop. Dela degen i två delar och tryck ut till ca 2 cm tjocka kakor på plåt med bakplåtspapper. Skåra ev kakorna djupt så de bildar 4 delar vardera, nagga om så önskas för utseendet. Grädda i 10-12 minuter i 200 grader varmluftsugn. Låt svalna något, bryt isär och skär ev upp bitarna. Servera med smör, ost och marmelad. Hallonmarmelad är mums det också. Helst ska ju scones ätas direkt men de fungerade så här till frukost dagen efter också, om än torrare.

Hm, nu kom 7-åringen i fråga upp. Undar just om jag kan lura i honom en sconesbit till eller två? Om jag värmer dem lite kanske...

lördag 18 februari 2012

Regn, regn, regn...

Ja, 2 grader varmt och regn. Rena isbanan ute. Lockar inte ens 2-åringen. Vi spenderar dagen inomhus istället, med att bygga duplolego och tågbana, spela TV-spel och hinna ikapp på den sociala datafronten. Minstingen ligger i barnvagnen och sover för tillfället och jag har tangenterna alldeles för mig själv för en gångs skull. Tur klockan inte är så mycket för då hinner jag nog göra något varv eller två på väninnans födelsedagspresent, som virkas i år. Inte mycket kvar nu...
Maken är ute på jobb och jag får ta tag i husets små egenheter själv igen. Som stopp i avloppet i köket till exempel. Det slurpade och klonkade och kloffade och avslutade med ett rejält slurp och så plötsligt rann det som bara den i vasken igen. Inte utan att man känner sig lite bra-kvinna-reder-sig-själv-stolt! Undrar just bara hur man gör för att det inte ska stinka ruttna grodyngel (ja, jag vet av erfarenhet hur det luktar) ur det nu fungerande avloppet. Hade föredragit rosendoft. :-)
Nä, tillbaka till produktivitetens under. Jag ska försöka få in lite musik i äldsta sonens mobiltelefon innan jag startar diskmaskinen och tvättmaskinen och lagar lunch...