Brandlarmsfranska
3 cups vetemjöl (7,5 dl=450gr)
1/4 tsk torrjäst eller 12,5 g färsk
1,25 tsk salt
1,5 cup vatten (3,75 dl)
1,5 cup vatten (3,75 dl)
Blanda de torra ingredienserna. Lös färsk jäst i vattnet. Blanda ihop allt ganska snabbt till en kletig deg. Överarbeta inte. Knåda inte. Täck med plast eller lock. Plocka fram tålamodet och jäs degen i 12-18 timmar. Det kan gå lite fortare med färsk jäst än torr, men jäs ändå minst 10 timmar. Det är tiden som gör att smak och struktur utvecklas.
Skrapa ut den nästan rinnande degen på väl mjölat bak ord och mjöla dina händer ordentligt. Forma försiktigt en fyrkant eller rektangel och vik på 3 två gånger. Alltså vik in sidorna på degen: topp över mitten, botten över mitten, och så höger respektive vänster över mitten. Låt sen degen jäsa ca 2-3 timmar i väl mjölad jäskorg eller vik in den i en mjölad handduk. Använd gärna fullkornsmjöl om du mjölar en handduk, det gör att det fastnar mindre och dammar mindre.
Värm ugnen och en järngryta med lock till 275 grader. Om inte grytan är helt fri från matoljerester bildas massor av rök i den, därav kallas brödet brandlarmsfranska hos mig. Tippa ner degen i grytan och grädda med locket på i 30 minuter. Öppna sedan och ta av locket och grädda vidare 15 minuter till. Håll koll på färgen på ytan, täck med folie om brödet börjar bli bränt (alternativt stäng av ugnen och låt det gå klart på eftervärmen). När man gräddar med lock på stannar ångan som frigörs från brödet under gräddningen kvar och man får ett professionellt resultat med krispig skorpa. Alternativet är att använda ångugn eller ställa in en skål med kokande vatten (som tas ut efter 30 minuter) en stund innan brödet ska gräddas. När brödet är klart tippas det ur grytan. Kontrollera att det låter ihåligt genom att knacka i botten, annars in i ugnen en stund till. Låt svalna på galler utan handduk. Lyssna på hur ytan knastrar!
Mums!
Mums!
Jim Lahey, Sullivan street bakery, demonstrerar receptet för New York Times Mark Bittman. Filmen finns på youtube under rubriken: Making no-knead bread. Det är där jag snott det!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar