Välkommen

Välkommen! Kul du ville titta in och se vad som händer i mitt kök och vardagsrum!

tisdag 21 februari 2012

Brandlarmsfranska

Sitter med en tremånaders kille bredvid mig. Han hostar en massa slem då och då, vilket blir bättre när jag håller honom mer upprätt. Funderar på hur jag ska lösa sovarrangemangen när jag skulle vilja sitta och sova med honom och det inte fungerar just nu. Sängen är nämligen upptagen av han bägge bröder också. Hur som helst är det hög tid att gå och lägga sig. Jag lyckas ändå inte lista ut hur jag ska kunna kopiera in bilden på brödet jag bakade till mellis idag. Tänkte jag skulle ta in hela pages-filen jag gjort men hittar inget sätt att få in det, men jag lyckas göra pdf av den i alla fall. Det kanske inte går. Hur som... Brödet jag bakade satte jag degen till igår när kidsen somnat. Busenkelt, man bara rör ihop. Knådar inte. Det är själva jästiden som gör jobbet. Dagen efter lägger man den i jäsform eller bakform och gräddar efter ytterligare några timmars jäsning. Så resultatet blev ett alldeles nybakt bröd till mellis när jag hämtat äldsta sonen i skolan. Jag kallar brödet brandlarmsfranska eftersom jag lyckades dra igång brandlarmet när jag gräddade det första. Här kommer receptet inklippt i alla fall, utan bild. Det fungerar bra att byta ut delar av vetemjölet mot grahamsmjöl eller havregryn om man vill lura i någon lite extra fibrer...


Brandlarmsfranska
3 cups vetemjöl (7,5 dl=450gr)
1/4 tsk torrjäst eller 12,5 g färsk
1,25 tsk salt
1,5 cup vatten (3,75 dl)
Blanda de torra ingredienserna. Lös färsk jäst i vattnet. Blanda ihop allt ganska snabbt till en kletig deg. Överarbeta inte. Knåda inte. Täck med plast eller lock. Plocka fram tålamodet och jäs degen i 12-18 timmar. Det kan gå lite fortare med färsk jäst än torr, men jäs ändå minst 10 timmar. Det är tiden som gör att smak och struktur utvecklas. 
Skrapa ut den nästan rinnande degen på väl mjölat bak ord och mjöla dina händer ordentligt. Forma försiktigt en fyrkant eller rektangel och vik på 3 två gånger. Alltså vik in sidorna på degen: topp över mitten, botten över mitten, och så höger respektive vänster över mitten. Låt sen degen jäsa ca 2-3 timmar i väl mjölad jäskorg eller vik in den i en mjölad handduk. Använd gärna fullkornsmjöl om du mjölar en handduk, det gör att det fastnar mindre och dammar mindre. 
Värm ugnen och en järngryta med lock till 275 grader. Om inte grytan är helt fri från matoljerester bildas massor av rök i den, därav kallas brödet brandlarmsfranska hos mig. Tippa ner degen i grytan och grädda med locket på i 30 minuter.  Öppna sedan och ta av locket och grädda vidare 15 minuter till. Håll koll på färgen på ytan, täck med folie om brödet börjar bli bränt (alternativt stäng av ugnen och låt det gå klart på eftervärmen). När man gräddar med lock på stannar ångan som frigörs från brödet under gräddningen kvar och man får ett professionellt resultat med krispig skorpa. Alternativet är att använda ångugn eller ställa in en skål med kokande vatten (som tas ut efter 30 minuter) en stund innan brödet ska gräddas. När brödet är klart tippas det ur grytan. Kontrollera att det låter ihåligt genom att knacka i botten, annars in i ugnen en stund till.  Låt svalna på galler utan handduk. Lyssna på hur ytan knastrar! 
Mums! 
Jim Lahey, Sullivan street bakery, demonstrerar receptet för New York Times Mark Bittman. Filmen finns på youtube under rubriken: Making no-knead bread. Det är där jag snott det! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar