Välkommen till världen lilla prinsessa!
Eftersom jag varit helt i min egen värld idag, med ombyggnadsplanering och egen bebis med storebröder insåg jag ju inte att vi fått en tronföljare till förrän jag redan var på väg ut ur affären. Stressad för att hinna till hämtning så for jag och hämtade kidsen först och sedan åkte vi tillbaka och köpte princesstårta, så klart. Precis som stora delar av den svenska befolkningen antar jag. Man ska aldrig tacka nej till ett tillfälle att äta tårta! :) Min underbara tvååring delar den åsikten med mig och valde jublande ut en vackert rosa tårta med hjärtan och "blåmma" från Coops butiksbageri. Riktigt god men den mäter sig inte med tårtorna det lokala bageriet gjorde. Det har ju tyvärr lagt ner så idag var det baka eget eller Coop som gällde. Och tårtan är redan slut...
Gårdagens bröd blev en lakritslimpa, eller snarare ett alternativ eftersom originalet (som jag kallar lakritspannacotta = ledtråd) är lite omständigt. Det receptet har jag dessutom bestämt ska vara hemligt så det bloggar jag inte ut. Det här är ganska nära men inte fullt ut den av 7-åringen älskade limpan. Men han gillade den här också.
180 g uppfriskad men kylskåpskall rågsurdeg
12,5 gr jäst
1 tsk socker
4,5 dl ljummet vatten och julmust (ca 50/50, gärna mer must)
1 msk organic black treacle
1 msk lakritsextrakt
1 msk brödkryddor
ca 700 g rågsikt
3/4 msk salt
Rör ut jästen och surdegsgrunden i degvätskan. Tippa i resten utom de sista decilitrarna av mjölet och saltet. Låt maskinen gå en stund och tillsätt sedan resterande mjöl och salt. Knåda vidare. Degen blir seg men lite klibbig i ytan. Jäs den tills du har tid med den igen, kanske 2-5 timmar, i plastlåda eller under duk. Det spelar mindre roll med denna, men det går fortare i lätt oljad plastlåda även om det här är mer ett smidighetsbröd än bråttombröd. När degen jäst klart, och kanske är dubbelt så stor som i början, vält ut den på bakbordet, dra lite i den och vik ihop den på tre två gånger, alltså sidorna in mot mitten två gånger. Forma sedan till en limpa och lägg i form, jäsform eller ugnsform. Jag jäste denna direkt i Tupperwares Ultrapro 3,5l (tror den heter så). 1,5 timme senare satte jag in hela Ultrapro i ugnen i 225 grader varmluft. Efter 15 minuter tog jag av locket och vred ner till 175 grader. Sedan tog det ytterligare ca 30-40 minuter innan termometern jag satt i brödet talade om att det var 96 grader i innertemperatur och den mumsigt doftande limpan fick flytta ut ur ugnen och in i en kökshandduk på galler istället. Knaprig men seg yta och mjukt mumsigt inre! Jättegott med apelsinmarmelad och ost, men alls inte fel med bara smör på heller.
Treacle är en melassliknande rårörsockerprodukt som kan hoppas över, men som ger extra färg och fyllighet till brödet. Jag hittade den i en affär med enbart ekologiska varor. Vill man ha ett sötare bröd så lägg till eller ersätt trecle med mörk sirap. Lakritsextrakt finns i vissa ekologiaffärer, men annars på Panduro.
Nä, nu är det sängläggning även för mamsen... God natt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar